Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στο θέμα των απασχόλησης των νέων, αλλά η απόκτηση προσόντων και η καλύτερη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας αποτελούν τη βάση για το μέλλον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα εκδήλωσης που διοργάνωσε το Cedefop, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, και με τη στήριξη του Europe Direct του Δήμου.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ευχαρίστησε το Cedefop για τη συνεργασία του, η οποία «ενισχύει τη μεθοδευμένη προσπάθεια του Δήμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων», και χαρακτήρισε την ημερίδα «καρδιά της Θεσσαλονίκης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας».

Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε: «Θέλουμε ο ρόλος μας να είναι όχι μόνο καταλυτικός αλλά και διεκδικητικός ώστε το τοπικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης να ξεπεράσει τις διαπιστωμένες δομικές του αδυναμίες, είτε αποκτώντας πιλοτικά χαρακτηριστικά για την υπόλοιπη χώρα είτε προωθώντας τις απαραίτητες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο.»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία τομέα, τμήματος ή ερευνητικής μονάδας για την επαγγελματική εκπαίδευση σε ένα από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης ώστε να αποκομίσουν η Θεσσαλονίκη, η ευρύτερη περιοχή και όλη η Ελλάδα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την παρουσία του Cedefop.

Ο Διευθυντής του Cedefop Τζέιμς Καλέγια αναφέρθηκε στη μακροχρόνια συνεργασία του Κέντρου με τους τοπικούς φορείς, την οποία είπε ότι προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω.

Ο κ. Καλέγια τόνισε ότι «ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι μεσογειακές χώρες τίθενται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση είναι ότι δεν εκμεταλλεύονται αρκετά το ανθρώπινο δυναμικό τους» και πρόσθεσε: «Συζητούμε επί χρόνια σχετικά με το πώς θα φέρουμε πιο κοντά τον κόσμο της εκπαίδευσης με τον κόσμο της εργασίας. Τώρα ήρθε η ώρα για δράση. Η πρόκληση για τους πολιτικούς είναι να εργαστούν σκληρά ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να μπορούν οι νέοι να βρουν δουλειά, να κερδίζουν χρήματα, να έχουν αξιοπρέπεια και να αισθάνονται ότι είναι μέρος μιας κοινότητας.»

Ο Διευθυντής του Cedefop έφερε ως παράδειγμα τη χώρα του, τη Μάλτα, λέγοντας ότι, όταν αντιμετώπισε παρόμοια κρίση, το 2008-09, μείωσε τους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων εκτός του υπουργείου Παιδείας: «Ρωτούσαν τότε οι άνθρωποι, γιατί να αποκτήσω προσόντα αφού δεν υπάρχουν δουλειές; Αλλά τα προσόντα είναι σημαντικά και έφεραν επενδυτές στη χώρα μου, για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού στον οποίο επενδύσαμε σε μεγάλο βαθμό.»

Πληροφορίες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τους ομιλητές: http://www.cedefop.europa.eu/EN/events/22361.aspx

Press release details

Press release type

Letöltések

Δελτίο τύπου

EL