Κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Cedefop ο νέος υφυπουργός Παιδείας Γεώργιος Γεωργαντάς διεμήνυσε στους υπευθύνους του οργανισμού τη διάθεσή του για ουσιαστικότερη συνεργασία με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Τον κ. Γεωργαντά υποδέχθηκαν ο Διευθυντής του κέντρου Τζέιμς Καλέγια και η Υποδιευθύντρια Μάρα Μπρούτζα. Ο κ. Καλέγια τόνισε: «Το Cedefop επιθυμεί στενότερη συνεργασία με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα αποτελεί τεράστια πρόκληση. Στόχος είναι να δοθούν όσο γίνεται περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους ανθρώπους. Προσπαθούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή με τα κέντρα αποφάσεων στη χώρα για να τους προσφέρουμε την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει στη σχεδόν 40ετή ιστορία μας.»

Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι η παρουσία του Cedefop στην Ελλάδα και η συνεργασία με το υπουργείο είναι ό,τι καλύτερο για τη χώρα: «Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη που έχω με διεθνή οργανισμό από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Το έργο του Cedefop μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στα χέρια κάθε κυβέρνησης, και της ελληνικής. Αποτελεί χρήσιμο βοηθό για να καταλάβει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση τη θέση που της αξίζει.»

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την ανάπτυξη του ελληνικού Εθνικού Πλαισίου Προσόντων σε αντιστοίχιση με το ευρωπαϊκό και ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για την καθυστέρηση που παρατηρείται, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντάσσεται στις προτεραιότητές του.

Ο υπηρεσιακός επικεφαλής τομέα Λουκάς Ζαχείλας αναφέρθηκε στο θέμα της μαθητείας, λέγοντας ότι το Cedefop έχει ξεκινήσει πρόγραμμα υποστήριξης των κρατών-μελών στην αξιολόγηση των συστημάτων και ότι η Ελλάδα είναι στο πρόγραμμα αξιολόγησης του 2015.

Σύμφωνα με τον Εμπειρογνώμονα του Cedefop Κωνσταντίνο Πουλιάκα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Σε περίοδο υψηλής ανεργίας, η επιτυχής σύζευξη δεξιοτήτων του ελληνικού εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας προϋποθέτει άμεσες, αποτελεσματικές και στοχευμένες πολιτικές. Για την ανίχνευση αυτών των αναγκών έχουν αναπτυχθεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα «συστήματα διάγνωσης δεξιοτήτων».

Ο  υφυπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε να επισκέπτεται το Cedefop τακτικά για την παραγωγική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σημειώσεις προς συντάκτες

  • Οι δραστηριότητες του Cedefop που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα είναι:
    • Το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ)
    • Η μαθητεία
    • Η διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες και
    • Το ReferΝet, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2002 και είναι η πρωτογενής πηγή πληροφοριών του Cedefop σχετικά με τα συστήματα και τις πολιτικές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα κράτη-μέλη.
  • Το ελληνικό ενδιαφέρον για τις τρεις πρώτες δραστηριότητες έχει αποτυπωθεί στην, από 8/9/2014, κοινή επιστολή των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας προς το Cedefop για την παροχή τεχνικής υποστήριξης. Η τελική έγκριση θα δοθεί την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 από το Διοικητικό Συμβούλιο του Cedefop.
  • Από το 2008 το Cedefop έχει υποστηρίξει ουσιαστικά την προσπάθεια σχεδιασμού και ανάπτυξης του ΕΠΠ σε αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο. Η προσπάθεια είναι ακόμη σε εξέλιξη και υπάρχουν ζητήματα μεθοδολογίας, ορολογίας, πιστοποίησης και διασφάλισης ποιότητας. Στην καρδιά των αλλαγών βρίσκεται η στροφή στα μαθησιακά αποτελέσματα που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των προσόντων. Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι η σχέση με την ανώτατη εκπαίδευση καθώς η λογική του ΕΠΠ στοχεύει στην κάλυψη όλων των επιπέδων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Press release details

Press release type

Dokument att ladda ner

Δελτίο τύπου

EL