Η συμβολή του Cedefop στην ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και οργανισμούς ήταν το θέμα κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού κέντρου παρουσίασε το έργο του και απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Σπύρος Ταλιαδούρος ανέφερε ότι «εδώ και πολλά χρόνια έχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το Cedefop και συνεργαζόμαστε στενά επί θεμάτων προσόντων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, καθώς επίσης και επί θεμάτων δια βίου μάθησης. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η ουσιαστική συμβολή του Cedefop στη διαδικασία ανάπτυξης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), μιας από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναγνώριση των προσόντων, αλλά και την προώθηση της δια βίου μάθησης».

Ο διευθυντής του Cedefop Τζέιμς Καλέγια τόνισε στην ομιλία του ότι η διαρκής απασχόληση στην εποχή μας απαιτεί διαρκή απασχολησιμότητα και ότι στόχος του Κέντρου είναι να προωθήσει την απασχολησιμότητα, να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία της επιμόρφωσης και να συμβάλει στην ανάπτυξη της μαθητείας.

Ο κ. Καλέγια πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ σήμερα για να συνδέσουμε αυτό που κάνουμε στην έδρα μας, στη Θεσσαλονίκη, με αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του ΕΠΠ, καθώς και με τις προγνώσεις μας για την εξέλιξη των δεξιοτήτων σε συνάφεια με την αγορά εργασίας. Επιθυμία μου είναι να φέρω την τεχνογνωσία του Cedefop πιο κοντά στα κράτη-μέλη, γιατί σε αυτό το επίπεδο υπάρχει η πραγματική δράση».

Εκ μέρους του Cedefop μίλησαν επίσης ο προϊστάμενος Οικονομικών και Συμβάσεων Γιώργος Παρασκευαΐδης ο οποίος παρουσίασε την ιστορία του Κέντρου από την ίδρυσή του το 1975 με έδρα το Βερολίνο και τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη το 1995 μέχρι σήμερα, ο εμπειρογνώμονας Κωνσταντίνος Πουλιάκας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην έρευνα για τη σύζευξη δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας δίνοντας στοιχεία για την Ελλάδα και ο υπηρεσιακός επικεφαλής του τομέα ECVL Λουκάς Ζαχείλας, ο οποίος ανέπτυξε τα ευρωπαϊκά εργαλεία εκπαίδευσης, κατάρτισης και μάθησης.
Η αντιπροσωπεία του Cedefop απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων από βουλευτές-μέλη των επιτροπών, οι οποίοι εξήραν το έργο του οργανισμού.

Τη συνεδρίαση έκλεισε ο υφυπουργός Παιδείας Γεώργιος Στύλιος τονίζοντας: «Θέλουμε συνεργασία με το Cedefop ως σύμβουλο και ως οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης του οποίου η έδρα είναι στη Θεσσαλονίκη. Επιδιώκουμε να υπάρξει κατάλληλο ταίριασμα δεξιοτήτων και προσόντων των σπουδαστών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για να τους κάνουμε πιο ανταγωνιστικούς. Σκοπός μας είναι να ταιριάξουμε τις ειδικότητες με τα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε περιοχή της Ελλάδος. Ξεκινούμε μια συνεργασία για τον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων μας ως χώρας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση».

 

Press release details

Tniżżil

To Cedefop στη Βουλή των Ελλήνων

EL