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FINANCE AND PROCUREMENT SERVICE 

 

 

Thessaloniki, 23 August 2017 
 

 

OPEN INVITATION TO TENDER 

AO/DLE/EVGAR-PMD/Validation&Guidance/003/17  

‘Validation of non-formal and informal learning and career guidance’ 
 

Request for Clarification (3) – Questions & Answers 

 

Question No 1  

The question refers to a setting where more than 40% of the work by value would be 

subcontracted. We understand, from the Terms of Reference, that the exclusion 

criteria declaration (Annex C) and Annex J (Model of Letter of Intent for 

Subcontractor/s) must be completed and delivered for ALL subcontractors, 

independent of the extent of their involvement.  

 

Could you please confirm whether this also applies to Annex G (in particular 

Questionnaires 2 and 3)? I.e. do ALL subcontractors have to provide the information 

requested in Questionnaires 2 and 3, or do they only have to provide this information 

when it shall be considered in the assessment of economic/financial and 

technical/professional capacity?  

 

(P. 28 of the ToR states that "The subcontractor(s) (if any) have to provide the 

documents to prove their capacity only for the parts of the contract that are relevant to 

them." Questionnaire 2, in turn, reads "Fill-in / declare the relevant information for 

every Subcontractor (if any) identified as per any of the two bullet-points in paragraph 

5 of Art. 4.2 of the Tender Specifications")  

 

 

Cedefop’s answer to question No 1   

 

In the case described above, where total subcontracting exceeds the 40% of the work 

by value, then in addition to Annex C (declaration on exclusion-selection criteria) and 

Annex J (Letter of intent for subcontractors) as you correctly indicate above, all 

subcontractors (independently of their contribution) must also provide Questionnaires 

2 and 3 but the assessment of whether the requirements are met will bear on the 

tenderer together with its subcontractors. 

 

 

 


