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Participants to the call have requested the following clarifications: 
 
 
Question 1 from participant: 
 
1- As we have read in the ReferNet documents, a maximum grant amount of 43.620€ 
will be available per country (Spain) during 2012. As the annual action for the ReferNet 
partners in Spain is going to last less than 12 months in 2012, this grant will be lower than the 
43.620€. Even so, we would be very grateful if you could explain us how this grant is going 
to be distributed for the grant beneficiaries in Spain in order to know the approximately 
amount of grant we would get if we were selected to participate in this work plan. 
 
2- How many ReferNet grant beneficiaries of Spain can be selected to participate in this 
programme? Every grant beneficiary is going to receive approximately 43.620€? 
 
Cedefop clarification 1: 
 
1-     As per point 6.2 of the call for proposals, (...) “The reduction will take into account the 
variable, time-related part of the Action’s costs, that is, salary costs of assigned staff and 
overheads.”(…) Applicants should consider that aspect (2012 Action lasting 8 months instead 
of the normal duration of 12 months) in preparing and submitting their breakdown of 
estimated costs per activity for the first year of the FPA. 
 
The fourth paragraph of Section 5 of the call for proposals states that “The proposals for 
ReferNet work plan 2012 will be evaluated using the following criteria: consistency of the 
proposal with Cedefop specifications and expected deliverables; amount of the grant 
requested not exceeding ceiling amount and percentage set by Cedefop (see Section 6)“. (…) 
Should the final grant amount requested in the applicant’s proposal not be in line with the two 
above criteria, the Evaluation Committee shall ensure, via clarifications requests, that these 
are applied in order to determine the correct and agreed between Cedefop and the applicant 
final grant amount.  
 
2-     Section 2 of the call for proposals states that Cedefop will conclude a Framework 
Partnership Agreement with one successful applicant, who will receive the total amount of 
the Cedefop grant. In case some activities/tasks are to be carried out by consortium members 
or subcontractors, then it is up to the applicant to determine the share that they should receive 
from the grant amount. 
 
 
 



 
Question 2 from the participant: 
 
The CEDEFOP website is in English, is there any page in Spanish regarding the call and 
annexes?   
 
Cedefop clarification 2: 
 
Please note that the only document available in Spanish is the notice that you can download 
from Cedefop webpage.  
 
The other documents related to this call for proposals are in English due to the fact that 
working language at Cedefop is English. It is up to the applicant (or tenderer in case of calls 
for tender) to proceed with any translation of the documents, should they find it necessary. 
 
Although you may submit your proposal in Spanish, please be informed that the majority of 
the deliverables and the working language of the Network is English (See points 3.3 and 10.2 
of the call for proposals). 


