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Participants to the call have requested the following clarifications: 
 
Question 1 from the participant: 
 
If we tender as a consortium, may we split the role of the team leader into project coordinator 
(who is responsible for financial issues, administration and coordination) and principal 
researcher (who is responsible for scientific excellenc)? May therefore the corresponding 
qualifications and experiences be split into two persons? 
And how about the senior experts? I understand that it's sufficient if some seniors provide the 
5 years experience in biographical research and narrative analysis and OTHER researchers 
provide the 5 years experience in lifelong learning research. It is not necessary that each 
senior researcher unites all of these experciences? 
 
Cedefop clarification 1: 

 
In accordance with point 4.1 of the Tender specifications, tenderers are allowed to form a 
formal or informal consortium with other institutions. All provisions related to submission of 
tenders from consortia are included in that point (and complemented with the request to fill-in 
Annex I, model 1 or 2 in such case). 
  
The requirements stated under point 3.2 must however be covered by each member of the 
research team: the team leader (one person only) must have at least 7 seven years of 
experience in research project management and at least 7 years of experience in each of the 
fields announced in point 3.2 of the Tender specifications. 
  
Each senior expert must have at least 5 years of experience in each of the fields announced in 
point 3.2 of the Tender specifications. 
  
Each junior expert must have at least 3 years of experience in each of the fields announced in 
point 3.2 of the Tender specifications. 
 
Question 2 from the participant: 
 
We are interested to submit a proposal but I have a question. We are an organization based in 
The Netherlands and have a co-operation with the UK, Belgium, Denmark. We would like to 
form a consortium with these partners but I am not sure if that fits the requirements of the 
tender. 
 
 
 
 



Cedefop clarification 2: 
 
In accordance with point 4.1 of the Tender specifications, tenderers are allowed to form a 
formal or informal consortium with other institutions. All provisions related to submission of 
tenders from consortia are included in that point (and complemented with the request to fill-in 
Annex I, model 1 or 2 in such case). In order however for the tender to be eligible, it has to 
meet all requirements stated in the Tender specifications in terms of administrative and 
technical compliance.  To ensure such compliance, please refer therefore to sections 2 
(especially point 2.3.4 on compulsory country coverage), 3 (exclusion/selection criteria), 4 
(rules on consortia) and 5 (award criteria) of the Tender specifications. 


