Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν επωφεληθεί από το έργο του Cedefop, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, στη 40χρονη πορεία του, σύμφωνα με τον Διευθυντή του οργανισμού, Τζέιμς Καλέγια.

Ο κ. Καλέγια μίλησε για την ιστορία και το μέλλον του Cedefop σε εκδήλωση για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυσή του και των 20 από την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη στα γραφεία του κέντρου: «Το Cedefop δημιουργήθηκε σε μια εποχή, στη δεκαετία του ’70, κατά την οποία υπήρχε ξεσηκωμός των φοιτητών στην Ευρώπη και πολλά εκπαιδευτικά συστήματα περνούσαν κρίση. Ο κόσμος τότε ήταν διαφορετικός, αλλά τα σημαντικά ζητήματα δε διέφεραν από τα τωρινά. Οι βασικοί στόχοι του οργανισμού τότε ήταν η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για την οποία ακούμε να γίνεται λόγος καθημερινά και τώρα, οι ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες για άντρες και γυναίκες, η κατάσταση των αλλοδαπών εργαζομένων και η άνοδος των νέων τεχνολογιών, θέματα για τα οποία μιλάμε ακόμη σήμερα.»

Συνοψίζοντας τους σημερινούς στόχους του κέντρου, ο κ. Καλέγια είπε: «Οι τρεις βασικές μας υποχρεώσεις είναι να κάνουμε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πιο ελκυστική, να αντιστοιχίσουμε τις δεξιότητες με την αγορά εργασίας και να συνδέσουμε πιο στενά την απασχολησιμότητα με τη δια βίου μάθηση.»

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Απασχόληση Μαριάνε Τάισεν υπογράμμισε ότι «το Cedefop παραμένει το ίδιο επίκαιρο σήμερα όσο ήταν και πριν από 40 χρόνια». Η κ. Τάισεν πρόσθεσε: «Κανένας οργανισμός δεν κατανοεί καλύτερα πόσο τα ευρωπαϊκά συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Ως εξειδικευμένο κέντρο, το Cedefop γνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι να βελτιώσουν τα συστήματα αυτά. Και οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς.»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απευθυνόμενος στους νυν και πρώην εργαζόμενους του Cedefop που ήταν στην εκδήλωση, δήλωσε ευτυχής για την παρουσία του και τόνισε: «Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, η συνεργασία με το Cedefop ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Προσπαθήσαμε να δραστηριοποιηθούμε και να συνδέσουμε το κέντρο με τους επαγγελματικούς οργανισμούς της πόλης για να επωφεληθούν από την παρουσία του εδώ. Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με ό,τι έχουμε πετύχει ως τώρα, γι’ αυτό και ανέθεσα σε ένα σύμβουλο και σε ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου να ασχοληθούν με τη σχέση των δύο πλευρών και να καταθέσουν προτάσεις για κοινές δράσεις.»

  • Ο Ιδρυτικός Κανονισμός του Cedefop δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1975.
  • Το κέντρο εγκαταστάθηκε αρχικώς στο τότε Δυτικό Βερολίνο και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995.
  • Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Press release details

Press release type